![](/media/lib/107/n-pszczola-miodna-67917c8c33ef10ef3dd45417efeece36.jpg)
Kofeina z nektaru poprawia pszczelą pamięć nagrody
8 marca 2013, 12:57Rośliny - np. kawowiec i cytrusy - częstują pszczoły nektarem z dodatkiem kofeiny. Ponieważ alkaloid poprawia pamięć owadów, w ten sposób zwiększa się prawdopodobieństwo, że wrócą one do kwiatów tego samego rodzaju i zbierając pokarm, pomogą gospodarzowi w rozprowadzaniu pyłku.
Badania wykorzystywane w diagnostyce i leczeniu raka piersi
8 listopada 2022, 13:05Jednym z najczęstszych nowotworów złośliwych u kobiet jest rak piersi. Alarmujący jest wzrost zachorowalności na ten nowotwór, jednak z roku na rok umieralność z jego powodu się obniża. Należy zwrócić uwagę na poprawę wyników leczenia raka piersi w Polsce, jak również na świecie. Najprawdopodobniej jest to spowodowane coraz częstszym wykrywaniem tego nowotworu we wczesnym stadium oraz wprowadzania bardziej efektywnych metod leczenia. Dlatego tak ważne jest regularne badanie się kobiet w tym kierunku - samobadanie, usg piersi, mammografia
![Pacjentka podczas chemioteriapii](/media/lib/64/chemioterapia-83a02a0629b78494f7c115aa7a7cfc41.jpg)
Leczenie nowotworów a aktywność fizyczna
1 czerwca 2010, 20:00Leczenie nowotworów to proces bardzo wyniszczający organizm. Wśród typowych lekarskich zaleceń dla pacjentów jest zatem unikanie ćwiczeń i większej aktywności fizycznej. Badaczka Kathryn Schmitz uważa, że to błąd.
![](/media/lib/473/n-kometa-5d6add8d87a418e761aeeafb7ab05e11.jpg)
Niezwykła kometa z głównego pasa asteroid. To zaledwie 8. taki znany nam obiekt
5 października 2021, 05:24W Układzie Słonecznym odkryto rzadko występujący obiekt – kometę znajdującą się w głównym pasie asteroid. Zauważono go przed kilkoma miesiącami, a obecnie Planetary Science Institute poinformował o wynikach badań nad nim.
![](/media/lib/44/korzen-lukrecji-184733e9d033300da77fd4c4ebf4f3fb.jpg)
Lukrecjowy bloker
19 lutego 2009, 10:55Badacze z Korei i Pensylwanii zauważyli, że składnik lukrecji gładkiej, stosowanej od dawna w ziołolecznictwie i przy produkcji słodyczy lub niektórych gatunków piwa, przeciwdziała skutkom uzależnienia od kokainy (Journal of Proteome Research).
![](/media/lib/148/n-niedozywienie-7c38d90353e10420cb1afe415ae643a3.jpg)
Mikrobiom współprzyczyną niedożywienia
31 stycznia 2013, 11:20Studium na bliźniętach z Malawi pokazało, że ciężka postać niedożywienia u dzieci (kwashiorkor) jest wynikiem współdziałania określonej flory jelitowej i złej diety.
![Anatomia mózgu](/media/lib/126/n-anatomia-mozg-b1e3c40b363a79e0b4ebc41def7c094a.jpg)
Nielegalne narkotyki a zdrowie psychiczne
2 września 2013, 13:21W prestiżowym The Lancet ukazały się wyniki najszerzej zakrojonych badań epidemiologicznych na temat zdrowia psychicznego oraz zaburzeń umysłowych związanych z używaniem nielegalnych substancji odurzających. Jego autorzy dowiedli, że od roku 1990 znacząco zwiększa się zarówno liczba zaburzeń umysłowych jak i zaburzeń związanych z przyjmowaniem substancji odurzaących
![](/media/lib/334/n-konik-073dab1a47d488711d91994680adec88.jpg)
Tajemnicze groby islandzkich wikingów
2 stycznia 2019, 12:58Od kilku dziesięcioleci archeolodzy na Islandii badają ponad 350 grobów z epoki wikingów. W około 150 z nich znaleziono kości lub zęby koni. Specjaliści przebadali DNA 19 z nich i okazało się, że wszystkie konie, z wyjątkiem jednego, były samcami.
![](/media/lib/354/n-kasztan-5de25657545906d6032bc84ec791e1bf.jpg)
Steve Bost - człowiek od zapylania
26 czerwca 2019, 11:42Steve Bost to pasjonat z Missouri State Parks, który uciekając się do ręcznego zapylania, uratował przed wyginięciem kasztany Castanea ozarkensis. Czasem jedzie nawet 20 godzin, by przenieść pyłek z jednego drzewa na drugie. Dzięki niemu populacja kasztanów znacząco się zwiększyła.
![](/media/lib/336/n-goraczka-797495ca2105d0cda09f3464556b93fe.jpg)
Stajemy się... coraz chłodniejsi. Średnia temperatura ludzkiego ciała jest coraz niższa
4 listopada 2020, 11:38W XIX wieku niemiecki lekarz Carl Wunderlich określił, że przeciętna temperatura ciała zdrowego dorosłego człowieka wynosi 37 stopni Celsjusza. Od tamtej pory powszechnie posługujemy się tą wartością. Naukowcy donoszą jednak, że stajemy się... coraz chłodniejsi. Średnia temperatura ciała zdrowego człowieka od dziesiątków lat się obniża.